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January 17, 2012 
 
To:  All Community Services 1915(c) Waiver Providers 
   
Subject:  Information Letter 12-02 REVISED (TL) 

Medicare Part D Co-payments for Individuals Enrolled in Medicare and Receiving 
1915(c) Waiver Services 

 
In accordance with Section 3309 of the Affordable Care Act, effective January 1, 2012, individuals 
receiving Medicaid 1915(c) waiver services and enrolled in a Medicare Part D prescription drug 
plan (PDP), will no longer be responsible for Medicare Part D prescription co-payments. This 
change will impact individuals enrolled in Community Based Alternatives (CBA), Community 
Living Assistance and Support Services (CLASS), Medically Dependent Children Program 
(MDCP), Deaf Blind with Multiple Disabilities (DBMD), Home and Community-based Services 
(HCS) and Texas Home Living (TxHmL). 
 
The Centers for Medicare & Medicaid Services (CMS) will receive data from the Texas 
Health and Human Services Commission in January 2012 identifying all individuals with 
Medicare and Medicaid who are enrolled in a Medicaid 1915(c) waiver. CMS will be 
informed on a monthly basis when new individuals are enrolled in a 1915(c) waiver. When 
CMS receives this information, they will update the pharmacy systems, and individuals 
identified as being enrolled in a 1915(c) waiver will not be charged a copay for 
prescriptions covered by Medicare Part D for the remainder of 2012. We anticipate that the 
pharmacy systems will be corrected by the end of January 2012, and starting, no later than 
February 1, 2012, individuals on waivers will not be charged a co-payment. Therefore, 
pharmacies will continue to charge a co-payment until the pharmacy system reflects that 
the individual should not be charged a co-payment. 
 
According to CMS, the prescription drug plans will be required to reimburse an individual 
for all co-payments made by the individual after January 1, 2012. 
 
If an individual is asked to make a co-payment for a Part D prescription the individual (or the 
individual’s guardian) should inform his or her PDP that he or she is receiving waiver services. 
The individual should provide documentation to the PDP confirming enrollment in a waiver. The 
PDP must forward the documentation to CMS for use in updating its systems. CMS informed 
PDPs in December 2011 that they were responsible for accepting the documentation from 
the individual and forwarding the documentation to CMS. 
 
Acceptable documentation for verifying waiver enrollment includes:  
 

• A copy of a State-issued Notice of Action, Notice of Determination, or Notice of 
Enrollment that includes the individual’s name and waiver effective date; 
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• A copy of a State-approved waiver service plan that includes the individual’s name 
and effective date; or 
 

• A copy of a State-issued authorization approval letter for waiver services that 
includes the individual’s name and effective date. 

 
Complaints regarding the information provided in this letter should be submitted to CMS 
by calling 1-800-MEDICARE (1-800-633-4227). 
 
If you have questions or need additional information specific to the 1915(c) waiver programs 
affected by this letter, please contact: pdo@dads.state.tx.us. 
 
 
Sincerely, 
 
[Signature on file] 
 
 
Teresa Richard 
Director 
Center for Policy and Innovation 
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